Grävning på din tomt - så enkelt är det

När du har beställt en fiberanslutning är det du som ansvarar för att gräva ner röret för fiberkabeln från tomtgränsen till platsen där fibern ska installeras. Du gör det själv eller anlitar en entreprenör. Så här gör du.

Innan du börjar gräva

Börja med att ta reda på var det finns befintliga kablar på din tomt (t ex för el, vatten och tele) för att undvika att skada dessa. Detta gör du genom att beställa kabelanvisning på Ledningskollen.

Beställ kabelanvisning på Ledningskollen

Du kan antingen gräva själv eller anlita en entreprenör. På planeringsmötet med vår entreprenör får du rör och markeringsnät. Dessa gräver du ner själv, eller låter en entreprenör gräva ner.

Så här gräver du på din tomt

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.

1. Planeringsmöte med vår entreprenör

När du har skickat in beställningen och projektet startar så blir du kontaktad av vår entreprentör.  Entreprenören bokar en tid för hembesök där ni tillsammans går igenom arbetet som ska utföras, var du ska gräva, och när det ska vara klart. Vid besöket har enteprenören med sig rör och markeringsnät.

2. Gräv en fåra

Du gräver mellan din husvägg och tomtgräns, med ett djup på 30-40 cm. Sedan sätter du dit de medföljande ändpluggarna på röret, för att undvika att det kommer jord i det.

3. Placera röret i fåran

Lägg ner röret i fåran som du har grävt. Om du har en mur vid tomtgränsen så gräver entreprenören under muren. Lämna cirka en meter av röret vid husväggen, eftersom det behövs vid installationen. Lämna kvar överblivet rör vid tomtgränsen.

4. Täck över röret med jord och markeringsnät

Fyll på med ett cirka 10 centimeter tjockt lager jord och lägg sedan ner markeringsnätet. Fyll på med resten av jorden och lägg tillbaka grästuvorna. Lämna kvar en liten grop vid husväggen och vid anvisad plats för att underlätta installationen. Groparna fyller du igen när installationen är helt klar.

När du är klar med jobbet tar vi över för att slutföra arbetet. Så här går resten av installationen till. 

Hjälpte denna information dig? Nej