Två kvinnor spelar tv-spel medan en man dricker kaffe och en annan kommer med snacks att ställa på bordet

Kom igång med dina bredbandstjänster

Har du redan fiber och vill komma igång med din uppkoppling? Kanske vill du surfa ännu snabbare än idag? Vi hjälper dig oavsett behov. 

Platsmarkör

En tjänst för dig i Linköping, Katrineholm och Mjölby

Oändliga möjligheter med fiber

Grattis! Du har redan kraften av fiber i ditt hem. Nu är det dags att välja tjänsterna som gör skillnaden. Hos oss kan du enkelt aktivera och uppgradera din uppkoppling för att matcha din digitala livsstil. 

Vad är bredband och vad är fiber?

Det är vanligt att man blandar ihop fiber och bredband. Fiber är kabeln som vi tillhandahåller och bredband är tjänsten du väljer att ha i kabeln. Fiberinfrastrukturen är alltså din digitala motorväg och bredband är bilen du kör på vägen. Vi bygger vägen – du väljer hastigheten!

Kom igång med 3 enkla steg

Börja med att välja en tjänst som matchar just dina behov. Med vårt öppna fibernäthar du friheten att välja mellan en mängd olika leverantörer – som alla konkurrerar om att ge dig bästa möjliga service och pris.  

I vårt fibernät hittar du bland annat leverantörer för:

  • Internet
  • TV
  • Telefoni
  • Larm- och säkerhetstjänster
  • Lås- och passersystem

När du har bestämt dig för en tjänst tecknar du avtal med den leverantör du valt. De ansvarar sedan för service och support kring dina tjänster. 

Du som bor i villa, är fastighetsägare eller representant för ett företag kan beställa tjänst på tre olika sätt. Bor du i lägenhet beställer du dina tjänster på annat vis: Så beställer du bredbandstjänster till din lägenhet

Beställ via vår webb

Här kan du jämföra tjänster och välja mellan många olika internetleverantörer. Se priser och paket i lugn och ro och gör din beställning med bara några klick.  

Direktanslutning via nätverkskabel

Om du inte redan har en aktiv tjänst kan du koppla in din dator med en nätverkskabel till fiberuttaget och öppna en webbläsare för att komma till sidan där du beställer dina tjänster. Du behöver inte fylla i några krångliga tekniska uppgifter, allt är förberett och klart. Det enda du behöver göra är att ange dina personliga uppgifter och välja betalningssätt.

Beställ direkt från leverantören

Har du redan en favoritleverantör i åtanke? Beställ tjänst direkt från dem för att snabbt komma i gång med din nya uppkoppling.  

Har du valt och beställt tjänst? Då är ditt jobb klart. Nu kommer din internetleverantör att lösa resten. Inom 1–3 dagar kan du njuta av din snabba och stabila uppkoppling. Välkommen till en värld av oändliga möjligheter!

För en smidig digital vardag

Upptäck en värld där streaming och surf går hand i hand. 100 Mbit/s passar dig som vill ha en pålitlig och problemfri uppkoppling varje dag, oavsett om det är för ditt hem eller det mindre företaget.

Beställ 100 Mbit/s

För den aktiva användaren

När alla dina enheter är uppkopplade samtidigt ger 250 Mbit/s en hastighet som uppfyller dina krav. Perfekt för multitasking med både spel, studier och streaming – helt utan fördröjning.

Beställ 250 Mbit/s

För den digitala entusiasten

För dig som vill maxa ditt digitala liv är 500–1000 Mbit/s ett perfekt val – oavsett om ditt hem är fullt av smarta enheter eller om du strävar efter högsta möjliga prestanda.

Beställ 500–1000 Mbit/s
Bild som visar logotyper över alla bredbandsleverantörer i Utsikts fibernät 2024

Jämför och välj bredbandstjänster

Det fiffiga med öppen fiber är den stora valmöjligheten. Här kan du välja och jämföra priser, hastighet och paket fritt från ett stort utbud av bredbandsleverantörer. Oavsett om du är privatperson i villa, fastighetsägare eller företagare. 

Frågor och svar

Fiberfördelare, bredbandsswitch, CPE eller "den lilla vita dosan" – kärt barn har många namn. Vi kallar den bredbandsswitch, och den används för att koppla samman fler nätverksenheter med varandra. Om du bara har en tjänst hos din leverantör behöver du ingen bredbandsswitch. Switchen behöver du först när du har fler än en tjänst, som till exempel både internet och TV. 

Det kan finnas flera anledningar till att din uppkoppling strular. Här får du vägledning bland de vanligaste lösningarna. 

Se pågående driftstörningar 

Börja med att se till så att vi inte har meddelat om en pågående driftstörning i fibernätet.

Se driftinformation

Gör en enkel felsökning 

Felsök din utrustning snabbt och lätt med vår guide.

Till felsökningsguiden 

Fungerar det fortfarande inte?

Om det fortfarande inte fungerar behöver du ringa till din TV- eller internetleverantör för att göra en felanmälan. Om det visar sig att felet finns hos oss kommer de i sin tur att skicka en felanmälan till oss med den information vi behöver för att göra en felsökning. 

Har du nyligen flyttat in?

Har du nyligen flyttat så kan det vara så att den gamla ägaren av din bostad fortfarande har ett aktivt abonnemang hos en leverantör, till exempel under en pågående uppsägningstid. Då ligger det abonnemanget och blockerar din nya anslutning. Kontakta den tidigare ägaren och se om tjänsten är uppsagd på den aktuella adressen. I andra hand bör du kontakta den leverantör du valt för att göra en felanmälan. Om det visar sig att felet ligger hos oss kommer de att skicka en felanmälan till oss med den information vi behöver för att felsöka. 

För att skapa ett trådlöst nätverk hemma behöver du ha en wifi-router, en enhet som sänder ut wifi-signalen som dina digitala enheter kan koppla upp sig mot. Ibland ingår en router när du tecknar abonnemang hos din internetleverantör. Annars kan du köpa en av dem eller i närmaste elektronikbutik.

Det är viktigt att du placerar din router på en central plats i ditt hem för att få så bra täckning och hastighet som möjligt. Bor du stort eller har tjocka väggar kan det vara en bra idé att skaffa ett mesh-system eller en wifi-förstärkare, även kallad extender. Dessa hjälper dig att förstärka din wifisignal hemma.

Så skapar du ett trådlöst nätverk

  1. Koppla in din wifi-router till ditt nätverksuttag eller direkt i bredbandsswitchen med hjälp av en nätverkskabel. 
  2. Starta din router. Vänta några minuter så att den kopplas upp mot din leverantörs nätverk.
  3. Sök efter tillgängliga wifi-nätverk på din enhet, till exempel telefon, TV eller dator. Du behöver ett lösenord för att ansluta och det hittar du oftast på en etikett på routern. 
  4. Byt till ett eget lösenord för att öka säkerheten.

Ibland kan du behöva en bredbandsswitch

Om du behöver fler portar än de som finns i din router kan du behöva en bredbandsswitch. Switchen gör att du får tillgång till fler portar och har möjlighet att ansluta fler trådbundna enheter. Många moderna routrar idag har inbyggd switch med flera portar, vilket kan vara tillräckligt för många.

Med hjälp av Bredbandskollen kan du enkelt mäta vilken hastighet du har på ditt bredband just nu. 

Är du redo att komma igång?