En man och en kvinna spelar tv-spel

Vad är fiber?

Lär dig om hur fiber funkar, hur det skiljer sig från andra internetlösningar och varför det är oslagbart i dagens snabbfotade utveckling.  

Så här fungerar fiber 

I grunden är fiber, eller optisk fiber, en teknologi som låter ljussignaler färdas genom kablar av glas eller plast. Jämfört med andra mer traditionella kopparbaserade system är signalnedbrytningen mycket lägre. Vilket enkelt kan beskrivas som att signalerna kan åka väldigt långt och väldigt fort, utan att tappa fart på vägen. Det här gör fiber till en oslagbar lösning om du kommunicerar över stora avstånd.  

Vad är bredband och vad är fiber? 

Fiber och bredband är två begrepp som ofta används när vi pratar om internet, vilket gör att de lätt blandas ihop. Men vad är skillnaden egentligen? 

Bredband är ett samlingsnamn för olika tekniker som används för att ge dig tillgång till internet. Det är alltså termen för den tjänst som gör att du kan surfa på nätet, titta på filmer online, skicka e-post och mycket mer. Bredband kan levereras genom flera olika tekniker, som till exempel via telefonledningar (ADSL), kabel, satellit eller fiber. 

Fiber, eller fiberoptik, är en avancerad typ av bredbandsteknik som är känd för att vara mycket snabb och stabil. Den påverkas inte av hur långt bort du är från centralen, något som kan vara ett problem med äldre tekniker som ADSL. När du har fiber i ditt hem betyder det att du har en av de bästa och snabbaste sätten att ansluta till internet. 

Du kan tänka på fiberinfrastrukturen som en digital motorväg som vi tillhandahåller. Den fysiska kabeln som möjliggör din anslutning. Bredband, å andra sidan, är den tjänst du väljer att ha i kabeln. Det är bilen som kör på din digitala motorväg. Vi bygger vägen – du väljer hastigheten! 

Varför du ska välja en fiberanslutning 

Det korta svaret är att framtiden kräver fiber. Både vi och våra hem blir alltmer uppkopplade med fler smarta funktioner. Och med ständigt växande krav på hastighet och prestanda behövs en teknik som är redo att tackla den utmaningen. Med en fiberanslutning vet vi att vi skapar både snabbare produktivitet och säkrare kommunikation, samtidigt som vi får valuta för pengarna. Vilket gör fiber till det självklara valet i den racersnabba utveckling vi lever i idag.