Fiber och bredband till din lägenhet

Skapa din egen digitala värld precis som du vill ha den med hjälp av vårt öppna fibernät. 

En tjänst för dig i Linköping, Katrineholm, Borensberg,
 Mjölby, Fornåsa och delar av Motala

Skaffa bredband via fiber till din lägenhet 

Med fiber från Utsikt bredband är det bara din fantasi som sätter gränser. Vårt öppna fibernät gör att du aldrig är låst till en leverantör utan kan välja och vraka mellan olika TV- och internetleverantörer. Vi erbjuder ett snabbt och stabilt nät till din lägenhet där du både kan koppla upp ett smart hem, jobba hemifrån och spela online. Dessutom finns vi lokalt precis runt knuten och sköter drift och underhåll hela vägen hem till dig.

 

Kom igång med dina bredbandtjänster

Med tre enkla steg kan du som bor i lägenhet komma igång med dina bredbandstjänster.

Om du är hyresgäst hos Bostadsbolaget i Mjölby ser stegen lite annorlunda ut.  

Så kopplar du in ditt bredband

Anslut din dator till valfri port i din bredbandsswitch med en nätverkskabel. Bredbandsswitchen hittar du oftast i hallen, antingen direkt på väggen eller i ett vitt skåp. 

  • Om du bor i Stångåstaden ansluter du i stället din dator direkt till ett nätverksuttag i hallen.  

  • Om din dator saknar nätverksuttag går du in på utsikt.se/valj-tjanstKlicka på “Beställ tjänster” och fyll i din dators MAC-adress för att identifiera din nätverksadress. För att hitta din MAC-adress klickar du på wifi-ikonen på din dator och öppnar nätverksinställningar. Klicka sedan på wifi igen och välj Maskinvaruegenskaper.  

Efter anslutning öppnar du din webbläsare för att komma till sidan där du beställer dina tjänster. Om du kopplat in din dator med nätverkskabel är dina uppgifter redan ifyllda. Här kan du jämföra och välja mellan många olika TV- och internetleverantörer. Se priser och paket i lugn och ro och gör ditt val med bara några klick.  

När du gjort din beställning skickas den till leverantören som löser resten. Inom 1–3 dagar kan du njuta av din snabba och stabila uppkoppling. Kör hårt! 

För dig i Bostadsbolaget i Mjölby

Om du bor hos Bostadsbolaget Mjölby är din bredbandsswitch redan kopplad till bredbanduttaget i vardagsrummet. Anslut därför din dator eller TV-box till någon av bredbandsuttagen i vardagsrummet. Sedan har du direkt tillgång till ett basutbud av TV-kanaler och internet med hastigheten 1 Mbit/s från Telia. Du kan när som helst byta leverantör om du vill ha fler kanaler eller ökad hastighet. 

Basutbudet som ingår när du flyttar in är SVT1, SVT 1 HD, SVT2, SVT2 HD, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV4, Axess TV. 

Om du väljer att byta leverantör till någon annan än Telia får du en ny TV-box hemskickad till dig. Den nya boxen ska kopplas in via bredbandsswitchen i hallen med en nätverkskabel.

Om du beställer en tvillingbox från Telia gäller samma sak. Beställer du bara utökat utbud från Telia behöver du inte göra någon förändring.  

Du kan även välja att behålla Bostadsbolagets TV-box för basutbud och samtidigt ansluta ytterligare en TV-box från någon annan leverantör. Bostadsbolagets TV-box är då ansluten via bredbanduttaget i vardagsrummet och den nya TV-boxen ansluter du till bredbandsswitchen i hallen.  

För vardagssurfaren

Om du vill ha en pålitlig uppkoppling varje dag passar 100 Mbit/s fint. Här finns plats för slöscrollande på sociala medier samtidigt som du kanske klickar hem något från apoteket, chattar med vänner eller streamar en film. 

Beställ 100 Mbit/s

För den hemmakära familjen

Om ni är en större familj där flera jobbar eller pluggar hemifrån samtidigt kan det vara en bra idé att öka hastigheten något. Med 250 Mbit/s kan hela familjen delta i videomöten, spela online och ha filmmaraton utan problem 

Beställ 250 Mbit/s

För dig som gillar extra allt

Om du söker det allra bästa eller har en mycket uppkopplad familj kan 500 Mbit/s eller mer vara grejen för dig. Eliminera lagg och skapa plats för allt från digitala möten, gaming, smarta prylar och uppladdning av tunga filer. 

Beställ 500 Mbit/s

Kontakt och frågor

Om du har frågor om bredbandstjänster, fakturor eller vill göra en felanmälan vänder du dig direkt till din tjänsteleverantör.  

Kontaktuppgifter till alla leverantörer i vårt fibernät

Om du har frågor om var du hittar ditt nätverksuttag eller hur du gör din beställning, hör du av dig direkt till oss. 

Frågor och svar

Det kan finnas flera anledningar till att din uppkoppling strular. Här får du vägledning bland de vanligaste lösningarna. 

Se pågående driftstörningar 

Börja med att se till så att vi inte har meddelat om en pågående driftstörning i fibernätet.

Se driftinformation

Gör en enkel felsökning 

Felsök din utrustning snabbt och lätt med vår guide.

Till felsökningsguiden 

Fungerar det fortfarande inte?

Om det fortfarande inte fungerar behöver du ringa till din TV- eller internetleverantör för att göra en felanmälan. Om det visar sig att felet finns hos oss kommer de i sin tur att skicka en felanmälan till oss med den information vi behöver för att göra en felsökning. 

Har du nyligen flyttat in?

Har du nyligen flyttat så kan det vara så att den gamla ägaren av din bostad fortfarande har ett aktivt abonnemang hos en leverantör, till exempel under en pågående uppsägningstid. Då ligger det abonnemanget och blockerar din nya anslutning. Kontakta den tidigare ägaren och se om tjänsten är uppsagd på den aktuella adressen. I andra hand bör du kontakta den leverantör du valt för att göra en felanmälan. Om det visar sig att felet ligger hos oss kommer de att skicka en felanmälan till oss med den information vi behöver för att felsöka. 

För att skapa ett trådlöst nätverk hemma behöver du ha en wifi-router, en enhet som sänder ut wifi-signalen som dina digitala enheter kan koppla upp sig mot. Ibland ingår en router när du tecknar abonnemang hos din internetleverantör. Annars kan du köpa en av dem eller i närmaste elektronikbutik.

Det är viktigt att du placerar din router på en central plats i ditt hem för att få så bra täckning och hastighet som möjligt. Bor du stort eller har tjocka väggar kan det vara en bra idé att skaffa ett mesh-system eller en wifi-förstärkare, även kallad extender. Dessa hjälper dig att förstärka din wifisignal hemma.

Så skapar du ett trådlöst nätverk

  1. Koppla in din wifi-router till ditt nätverksuttag eller direkt i bredbandsswitchen med hjälp av en nätverkskabel. 
  2. Starta din router. Vänta några minuter så att den kopplas upp mot din leverantörs nätverk.
  3. Sök efter tillgängliga wifi-nätverk på din enhet, till exempel telefon, TV eller dator. Du behöver ett lösenord för att ansluta och det hittar du oftast på en etikett på routern. 
  4. Byt till ett eget lösenord för att öka säkerheten.

Ibland kan du behöva en bredbandsswitch

Om du behöver fler portar än de som finns i din router kan du behöva en bredbandsswitch. Switchen gör att du får tillgång till fler portar och har möjlighet att ansluta fler trådbundna enheter. Många moderna routrar idag har inbyggd switch med flera portar, vilket kan vara tillräckligt för många.

Med hjälp av Bredbandskollen kan du enkelt mäta vilken hastighet du har på ditt bredband just nu. 

Vill du ansluta bredband till din lägenhet?