Varför fiber på landsbygden?

Fiber ger en snabb och framtidssäkrad bredbandsuppkoppling. Det möjliggör en levande landsbygd där människor trivs med att bo och bedriva verksamhet.

I själva fibern finns ingen begränsning av hastighet. I dagsläget finns begränsningen i den utrustning som installeras i ditt hem, men när behov uppstår är den enkel att byta ut och kostar inte mer än ett par hundralappar. Idag klarar utrustningen 1000 Mbit/s i både nedladdning och uppladdning, vilket är mycket snabbare än någon annan bredbandsteknik just nu.

När fiber har installerats hemma hos dig kan du välja mellan ett flertal tjänsteleverantörer av internet, TV och telefoni i vårt öppna fibernät. Leverantörerna konkurrerar om dig som kund, vilket ger förmånliga priser. Med fiber installerat kan du även använda fler tjänster än bara internet, TV och telefoni. Du kan även koppla upp ditt huslarm och beställa digitala välfärdstjänster, som exempelvis trygghetslarm.

Dessutom håller ADSL-stationer runt om i landet på att läggas ner. Det är en gammal teknik som kräver stora underhållskostnader. Inom några år beräknas ADSL att vara helt nedsläckt.

För en del fungerar det mobila nätet, 4G, jättebra och för andra sämre, det beror helt på var du bor och hur nära du har till närmaste mast. Med 4G minskar hastigheten ju fler som är uppkopplade, den nackdelen har inte fiber. 5G kan bli verklighet inom ca 5-7 år, men det är bra att känna till att 5G i första hand kommer att användas till ”sakernas internet”, dvs för att koppla upp bilar, lyktstolpar osv. Det kommer även krävas betydligt fler master vilket gör det mer lämpligt i stadsmiljö än på landsbygden.

Här kan du se en film som PTS (Post- och telestyrelsen) tagit fram om varför det är viktigt med fiber på landsbygden:

https://youtu.be/EX_x7GIxgBk

Hjälpte denna information dig? Nej