Installera fiber i villa - så går det till

Vi hjälper dig hela vägen när du vill få fiber till din villa. Så här går hela processen till, från beställning till att du är uppkopplad.

1. Skicka en beställning

Om du har fått ett erbjudande från Utsikt Bredband behöver du bara fylla i blanketten och skicka den till oss. Är du kund hos Tekniska verken kan du i vissa fall göra beställningen via Mina sidor på tekniskaverken.se. Logga in med ditt bank-id och följ instruktionerna. När vi har tagit emot beställningen får du en bekräftelse. Innan dess är din beställning inte bindande.

2. Planera placeringen av bredbandsswitchen

För att din uppkoppling ska fungera behöver du en bredbandswitch. När du har fått bekräftelsen kan du börja planera vart switchen ska monteras i huset.

Tänk på:

  • Avståndet mellan switch och anslutningen i ytterväggen ska vara så kort som möjligt.
  • Fiberkabeln är ömtålig så minimera sträckan som fiberkabeln behöver dras inomhus genom att gräva fram till rätt vägg eller utrymme.
  • Fiberkabeln måste dras i ett torrt utrymme. Temperaturen i rummet får inte vara under 0° eller över +45°.
  • Vid bredbandsswitchen måste det finnas minst ett dubbelt vägguttag på 230 volt. Om du väljer flera bredbandstjänster kan fler vägguttag behövas.
  • Lämna utrymme runt bredbandsswitchen så att kablar till router, datorer, telefoner och tv-apparater får plats.

3. Vi lägger upp en tidplan för arbetet

Vi kontaktar dig med en tidplan och börjar bygga fibernätet i ditt område. Du får även information om var anslutningen vid din tomtgräns kommer att ske.

4. Vi gräver på din egen tomt

Vi försöker alltid använda befintliga rör eller kulvertar för att dra in fiberkabeln till ditt hus. Om det saknas eller inte är möjligt, behöver vi gräva ner röret för fibern på din tomt.

5. Vi drar in fibern i huset

När vi är färdiga med grävningen är det dags att slutföra jobbet. Vi kontaktar dig för att få tillträde till fastigheten så att vi kan göra håltagning och dra in fiberkabeln. Vi monterar och aktiverar även din bredbandsswitch. 

Fakturan för din anslutning kommer antingen från oss eller den entreprenör som installerat fibern, det framgår i det bekräftelsebrav du fick i samband med din beställning. Entreprenören kan komma att göra en kreditupplysning i samband med faktureringen.

6. Beställ internet, tv och bredbandstelefoni

Nu är det bara att ansluta en dator till din bredbandsswitch och öppna din webbläsare. Du kommer automatiskt till kundportalen där du kan jämföra olika leverantörer, tjänster och priser. Du kan också beställa via vår tjänsteguide.

När du har gjort ditt val är du snart igång. Hos de flesta leverantörer tar det knappt 15 minuter från att beställningen är gjord tills att du kan börja surfa.

Om du behöver koppla in tjänster eller bygga ett fastighetsnät kan du antingen göra det själv eller anlita en installatör. Här har vi samlat de vanligaste modellerna av bredbandsswitchar och instruktioner för hur du kopplar in dina tjänster.

Om du behöver flytta bredbandsswitchen  eller fiberuttaget

Vi hjälper dig gärna om bredbandsswitchen eller fiberuttaget behöver flyttas, går sönder eller behöver bytas ut. Beställ tjänsten via vår webb eller kontakta kundservice.

Hjälpte denna information dig? Nej