Varför fiber på landsbygden?

Med fiber får du en snabb och framtidssäkrad bredbandsuppkoppling som bidrar till en levande landsbygd.

I själva fibern finns ingen begränsning av hastighet, däremot kan hastigheten påverkas av utrustningen som installeras i ditt hem. Om du behöver snabbare uppkoppling kan du enkelt byta, och det kostar inte mer än ett par hundralappar. Idag klarar utrustningen 1000 Mbit/s i både nedladdning och uppladdning, vilket är mycket snabbare än någon annan bredbandsteknik som finns just nu.

Välj bland flera leverantörer

När fiber har installerats hemma hos dig kan du välja mellan ett flertal tjänsteleverantörer av internet, TV och telefoni i vårt öppna fibernät. Leverantörerna konkurrerar om dig som kund, vilket ger förmånliga priser. Du kan även koppla upp ditt huslarm och beställa tjänster som trygghetslarm.

ADSL är på väg bort – byt till fiber redan nu

Dessutom håller ADSL-stationer runt om i landet på att läggas ner. Det är en gammal teknik som kräver stora underhållskostnader. Inom några år beräknas ADSL att vara helt nedsläckt.

För en del fungerar det mobila nätet, 4G, jättebra och för andra sämre, det beror helt på var du bor och hur nära du har till närmaste mast. Med 4G minskar hastigheten ju fler som är uppkopplade, den nackdelen har inte fiber. 5G kan bli verklighet inom ca 5-7 år, men det är bra att känna till att 5G i första hand kommer att användas till ”sakernas internet”, dvs för att koppla upp bilar, lyktstolpar osv. Det kommer även krävas betydligt fler master, vilket gör det mer lämpligt i stadsmiljö än på landsbygden.

Hjälpte denna information dig? Nej